Uncategorized

Drone op wielen

Auto’s kunnen inmiddels al veilig autonoom rijden op snelwegen. High end modellen van bijvoorbeeld Mercedes en BMW hebben de software, camera’s en radars al aan boord. In de drukke stad hebben ze het helaas nog moeilijk. Onvoorspelbare fietsers en voetgangers maken het de computer lastig. Maar niet voor lang want onbemand vliegen, het zusje van autonoom rijden, is al effectief en toegestaan. De taxidrone op wielen staat voor de deur.

Een taxirit gaat meestal op dezelfde manier. Je stapt in, zegt waar je heen wilt en de chauffeur typt het adres in de tomtom in. Vervolgens wacht je tot je er bent en je betaalt. Wat van deze dienstverlening kan niet geautomatiseerd worden? Volgens autoconcerns en technologiebedrijven kan eigenlijk alles automatisch en beter. Het kan zelfs beter dan nu. Voordelen zijn er qua beschikbaarheid van een taxi en qua kostenbesparende planning. Over vier jaar gaat een taxirit als volgt. Via je smartphone geef je aan waar je naar toe wilt. Jouw locatiegegevens en beweging naar het gewenste afhaalpunt geven het taxibedrijf een exact afhaaltijdstip. De taxi kan zo gegarandeerd voor je klaarstaan en het bedrijf optimaliseert welke auto de passagier ophaalt. Eenmaal aangekomen op de afhaalplek krijg je als passagier het voertuignummer door. De auto opent alleen met jouw code of herkenning, niemand kan er voor je neus inspringen en de taxi rijdt sowieso alleen voor jou. Nu staan veel taxi’s met chauffeurs op taxistandplaatsen te wachten. Die kosten zijn alvast bespaard.

mercedes autonomous driveScience-fiction? Nee, automatisch rijden gebeurt nu al op tientallen plaatsen, zij het als test. Op snelwegen is het al voldoende veilig. Probleem is het stadsverkeer, met al die chaotische fietsers en voetgangers. In 2013 reed een Mercedes S als test 1700 km door alle soorten verkeer. Slechts tweemaal was er een noodstop omdat de computer niet kon kiezen wat te doen. Hier had een drone-besturing uitkomst kunnen bieden. Een operator ver weg in de controlekamer neemt het voertuig over en leidt de auto rond het obstakel of uit de onveilige situatie. Hoeveel taxi’s zou één drone operator kunnen bewaken? Juist, die som is zo gemaakt. Het wachten is nu op de Eerste Nederlandse Autonome Taxi Centrale.