Wie had dat gedacht, binnen één generatie van zoekmachine startup naar grootste corporate venturer, het is Google gelukt met 127 ‘deals’ in de laatste drie jaar. Door (meestal jonge) ondernemingen op te kopen kun je je snel nieuwe technologie eigen maken. Geen wonder dat Google een bekend pad gevold is, maar niet zonder aandacht voor de klassieke bedreigingen in corporate venturing.
Met corporate venturing willen grote bedrijven de voordelen van kleine startups benutten. Door acquisities, of uit eigen kweek , houden bedrijven een groep van deze dynamische bedrijfjes dicht bij zich. Doel is om de unieke cultuur en kennis binnen de bedrijfjes te behouden. Daar was het immers allemaal om begonnen. Vervolgens probeert het moederbedrijf te leren van deze bedrijfjes. Bijvoorbeeld door de slimme innovaties te implementeren in het moederbedrijf, als een soort bloedtransfusie. Of door een business unit te vormen met een bedrijfje als kern. De vaak langzamere innovatieprocessen van het moederbedrijf en logge implementatie kan hiermee een beetje omzeild worden en zo kan kostbare tijd ingehaald worden. Dat is de theorie, in de praktijk is het niet zo makkelijk. Grote multinationals zijn groot geworden omdat ze goed zijn in synergie behalen in hun markten en tussen hun bedrijven. Rare ideeën kunnen ze vroeg uitschakelen zodat alle energie gefocussed blijft op groei door synergie. Dat zelfde lijkt te gebeuren als je een startup begint te integreren: de ‘fizz’ gaat eruit en de oorspronkelijke snelheid en geniale doorbraken lekken weg omdat het moederbrijf haar cultuur en processen gaat opleggen. Je wilt dit dus aan het begin al voorkomen. Vandaar dat Google Ventures zich heel terughoudend in deze opstelt. Volgens een van de oprichters van Google Ventures, het fonds van Google, was dit vanaf het begin heel duidelijk: “The idea was never, ‘What can startups do for Google?’ It was always, and remains, ‘What can we do for startups?’”
De acquisitie van Nest Labs, de slimme thermostaat, is met een verkoop prijs van $ 3,2 miljard overigens niet echt een startup acquisitie meer. Vandaar dat de oorspronkelijke venture firma’s de beste winsten behaald hebben. Hier heb je het meer over de ‘gewone’ acquisities van multinationals. Vaak beginnen die doordat al een samenwerking bestond, en partners ‘willen meer’. Google had al een hechtere samenwerking in het verleden opgestart, de volledige acquisitie is nu de volgende stap. Waarschijnlijk zal Google de eigen identiteit van Nest Labs bewaren, net als bij Youtube na de acquisitie in 2006. De grote vraag is dan hoe Google uiteindelijk de synergiën gaat realiseren. Voer voor een volgend blog.